Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Zdrowie dziecka > Łagodzenie przeziębienia u dziecka

Zupa chrzanowa

Zagotuj półtora litra wody z całą cebulą, zielem angielskim i listkiem laurowym. Opłucz trzy białe kiełbasy i 150 gram wędzonego boczku. Dodaj te składniki do wywaru. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Następnie wyjmij cebulę, boczek oraz kiełbasę, po czym dodaj trzy łyżki chrzanu. W łyżce zupy rozmieszaj mąkę i zagęść nią całość. Zabiel śmietaną dopraw do smaku solą i cukrem. Trzy wcześniej ugotowane na twardo jajka podziel na cząstki, kiełbasę oraz boczek pokrój na niewielkie kawałeczki. Zupę rozlej na miseczki pamiętaj podawaj zawsze gorącą, z jajkiem, kiełbasą i boczkiem. Przygotowaną wcześniej, umytą natką pietruszki możesz ozdobić każdą z osobnych miseczek. Nie zapomnij położyć pod ręką maleńkiej salaterki z odrobiną czystego chrzanu bo może ktoś się skusi na odrobinę ostrzejszą zupę. Dzięki temu będzie mógł również doprawić ją do takiego smaku, jaki najbardziej mu odpowiada. Nie będziemy się martwić o to, że zrobiliśmy zbyt ostrą przyprawę. Zupa chrzanowa to bardzo ciekawa zupa i na pewno oryginalna. Taka, której często się nie przygotowuje, chociaż warto, bo ma wyjątkowy smak i aromat.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.