Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przetwory > Cebulki marynowane

Zraziki z karkówki

Kilogram karkówki umyj i osusz. Podziel na grube plastry i rozbij je tłuczkiem. Następnie posyp przyprawą uniwersalną i wstaw do lodówki na 30 minut. Przygotuj farsz, w którym powinny znaleźć się między innymi takie składniki jak: 10 dkg wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę i przesmażonego na patelni (wytopiony tłuszcz zachowaj). Do farszu należy dodać także 10 dkg dowolnej szynki, dwa ogórki kiszone, cebulę i pieczarki w ilości około pięciu sztuk. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, dodaj do nich usmażony boczek, musztardę, ketchup i pieprz ziołowy. Farsz wykładaj na mięso i zwijaj je w ścisłe roladki. Każdą jedną dokładnie obtocz w mące i smaż do zrumienienia na tłuszczu wytopionym uprzednio z boczku. Obsmażone mięso przełóż do garnka i zalej pół litra gorącej wody. Do tego dodaj grzyby (najlepiej trzy suszone), liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawy. Przykryj garnek i duś mięso na małym ogniu, do momentu aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Pod koniec przygotowanej potrawy dopraw i dodaj drobno posiekany czosnek. Przełóż na talerze i podawaj z kiszonymi ogórkami lub marynowaną papryką. Zraziki z karków są daniem, które można przyrządzić w bardzo szybki i łatwy sposób.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.