Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Choroby nowotworowe > Niebezpieczny rak szyjki macicy

Zioła w kuchni

Zioła to jedyne i niepowtarzalne przyprawy. Zioła nadają potrawom aromat i wzbogacają ich smak. W kuchni polskiej najczęściej stosowano koperek, majeranek i liście laurowe. Jako ziół używano też natki pietruszki i szczypiorku, a do marynat różnego rodzaju liści. Obecnie na rynku dostępnych jest znacznie więcej ziół zarówno świeżych jak i suszonych. O ile to możliwe powinniśmy zawsze starać się używać świeżych, mają one najczęściej mocniejszy aromat i bogatszy, wyrazisty smak. Świeże zioła można przechowywać w lodówce zawinięte w zmoczony papier lub jeszcze lepiej po prostu hodować je w doniczkach. Suszone zioła należy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach. Inaczej szybko tracą aromat. W naszych ogródkach najczęściej spotykamy: koper ogrodowy, szczypiorek, bazylię, szałwię, pietruszkę, tymianek, rozmaryn, miętę, majeranek, liść laurowy, kolendrę. Zioła wykorzystywane są w kuchni od wielu lat i dzięki temu zmieniają smak wielu potraw.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.