Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Choroby nowotworowe > Jedzenie a nowotwory

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie to nazwa mieszanki która pochodzi od nazwy regionu we Francji – Prowansji znanej z obfitości ziół aromatycznych. Zioła prowansalskie są aromatyczną przyprawą popularną na całym świecie. Można ją zrobić samodzielnie w domu,trzeba jedynie założyć małą uprawę kilku ziół. Zioła prowansalskie to harmonijna kompozycja, która charakteryzuje się przyjemnym zapachem, a także wysokimi walorami kulinarnymi i zdrowotnymi. Zioła prowansalskie są szczególnie polecane, jako przyprawa do potraw tłustych. Mają szerokie zastosowanie jako przyprawa do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów i jajek. Są również niezastąpione przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz p[otraw z ryb i drobiu. Zioła najczęściej występują pod postacią suszoną. Są wymieszane i bardzo dobrze łączą się z wieloma daniami. Można je stosować codziennie, są wyczuwalne w potrawach, jednak zawsze na pierwszym miejscu są główne składniki dania.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.