Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Problemy intymne > Przyczyny bólu miesiączkowego

Zielony groszek

Groszek zielony to najbardziej znana odmiana grochu siewnego. Do jedzenia nadają się nie tylko ziarna, ale również młode strąki. Groszek oprócz zawartości witaminy C i B zawiera także kwas foliowy,błonnik i fosfor. Ziarna zielonego groszku najczęściej gotuje się lub dusi i podaje do kotletów, smażonych kurcząt i dzikiego ptactwa. Groszek jest składnikiem sałatek i galaretek. Może być również farszem do omletów. Ugotowane i przetarte nasiona groszku podaje się do szynki, golonki lub kiełbasy. Z puree z groszku można również przyrządzać kotlety. Zielony groszek wyłuskuje się wtedy, gdy ziarna są soczyste,a strąki wyrośnięte. Młode strąki po wyłuskaniu ziaren można posiekać i dusić razem z ziarnami. Świeży groszek zielony można zastąpić groszkiem konserwowym. Jego zaletą jest łatwość i krótki czas przyrządzania. Źródło: http://tanieprzepisy.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.