Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Ciąża > Ból głowy w ciąży

Zielone owoce gruszki

Obecnie uprawia się na świecie ponad 5 tysięcy odmian gruszek. Jest to zatem owoc bardzo popularny. Do najpopularniejszych należą: lukasówka, kongresówka, faworytka zwana też klapsą. Gruszki nie nadają się do długiego przechowywania, robi się z nich więc przetwory i jada na surowo. Z gruszek można też robić zupy, nadzienie do ciast, tart oraz desery. Warto próbować różnych przepisów, ponieważ jest to bardzo smaczny owoc. Można również stosować gruszki jako główny składnik lodów. Do najpopularniejszych należy gruszka w sosie czekoladowym lub szodonowym. Stugramowa porcja gruszek dostarcza około 70 kalorii, z czego większość to wartość energetyczna cukrów owocowych, dlatego owoce te są łatwym i natychmiastowym źródłem energii. Gruszki zawierają też witaminę C oraz jod. Gruszki niezmiernie rzadko wywołują uczulenie, mogą je więc spożywać prawie wszyscy. Suszone gruszki są wysokokaloryczne oraz zawierają sporo błonnika, a także żelaza, są bogate w potas. Gotowana gruszka jest polecana jako idealny deser dla dzieci. Źródło: http://jakszybko-schudnac.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.