Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przeziębienie > Naturalne sposoby na przeziębienie

Zielona pietruszka

Dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, pochodzi z obszarów śródziemnomorskich. Ceniona roślina warzywna i przyprawowa, o specyficznym zapachu i smaku. Bogata w witaminy C, B, PP ( zwłaszcza liście ). W uprawie rozróżniamy odmiany korzeniowe i naciowe. Zalicza się ją także do roślin leczniczych. W kuchni ma wiele zastosowań. Natka pietruszki jest jednym ze składników używanych do gotowania wywarów. Posiekane listki pietruszki dodawane są do sosów, zup, sałatek i galaret. Posypuje się nią również dania duszone, aby nadać im charakterystycznego aromatu. Jej odmiana, pietruszka karbowana służy do dekoracji potraw i półmisków. Pietruszkę uprawiamy na działkach jak i koło domu na małych powierzchniach uprawnych. Jest to bardzo dobra przyprawa, która przede wszystkim sprawdza się jako warzywo surowe. Pod postacią suszoną występują przeważnie tylko korzenie pietruszki, czyli jej biała część. Pietruszka jest znana już od wielu lat i wykorzystywana w kuchni od wieków.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.