Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Problemy z brzuchem > Sposoby na mdłości

Winogrona ach te winogrona!

Pochodzą z Azji Mniejszej. Rosną głównie w ciepłym i gorącym klimacie, ale coraz częściej uprawia je się również w Polsce. Owoce winorośli są aromatyczne i soczyste. Okrywa je jasnozielona lub fioletowa skórka. Winogron używa się głównie do produkcji wina. Można z nich robić konfitury i soki, dodawać do ciast i sałatek oraz jeść na surowo. Owoce winogron podaje się w czasie rekonwalescencji. Porcja winogron to dobre źródło potasu, ciemne winogrona zawierają dużo przeciwutleniaczy, mogą więc chronić organizm przed rakiem i chorobami serca. Trzeba jednak pamiętać,że źle umyte winogrona, na których pozostał kurz, zanieczyszczenia z powietrza, pozostałości środków ochrony roślin, mogą być przyczyną zatruć pokarmowych. Warto jeść winogrona szczególnie wtedy kiedy jest na nie główny sezon. To właśnie wtedy winogrona dostarczą nam najwięcej witamin. Doskonale sprawdzą się nie tylko jako desery ale również na przyjęciach, ponieważ bardzo łatwo się je spożywa.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.