Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Problemy z brzuchem > Objawy raka jelita

Wanilia do deserów

Wanilia to rodzaj z rodziny storczykowatych, pochodzący z Meksyku. Niektóre gatunki są uprawiane. Owoce wanilii  płaskolistnej to ceniona przyprawa, używana zwłaszcza w cukiernictwie. Wanilia wspaniała stosowana w przemyśle perfumeryjnym i do przyprawiania tytoniu. Wanilia używana w kuchni jest do ciast i deserów. Często zastępuje się ją mniej aromatyczną ale znacznie tańszą syntetyczną wanilią. W sklepach dostaniemy ją sproszkowaną w torebkach lub pociętą w długich paskach w plastikowych lub szklanych opakowaniach. Wanilia to również przepięknie pachnący dodatek do różnego rodzaju świeczek, gdzie palące bardzo długo oddają jej specyficzny zapach. W kuchni wykorzystywana jest przede wszystkim do deserów, ale również do lodów. Nadaje im wtedy bardzo aromatyczny smak i zapach. Każdy kucharz powinien wiedzieć, w jaki sposób może wykorzystać w kuchni wanilię. Wanilia powinna być wykorzystywana w kuchni, ponieważ ma wyjątkowy smak, który może być nasilony lub minimalny, w zależności od tego, jaki smak i aromat lubimy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.