Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Ciąża > Sposób na ciążowe mdłości

Tymianek w kuchni

Przyprawa ta to wysuszone ziele tymianku pospolitego o silnie aromatycznym zapachu i nieco gorzkawym smaku. Tymianek coraz częściej gości w naszych przydomowych ogródkach lub na parapetach kuchennych w doniczkach. Tymianek polecany jest szczególnie do zup, sosów, ziemniaków, potraw z grochu i fasoli. Dodawany jest również do mięs (wołowiny, baraniny, dziczyzny). Wyraźnie poprawia smak dań z drobiu, ryb, grzybów i serów. Używa się go do przyprawiania pasztetów, jak i farszów mięsnych. Tymianek jest niezastąpionym dodatkiem do potraw tłustych. Suszony tymianek ma trzykrotnie silniejszy aromat od świeżego. Możemy go zakupić w formie suszonej w torebkach na stoiskach z przyprawami lub w formie świeżej w doniczce prawie w każdym supermarkecie. Tymianek jest bardzo prosty w uprawie, jednak jego suszona wersja nie jest wcale gorsza od tej żywej. Można zatem stosować tymianek, w takiej formie, jaka jest nam najbardziej przydatna i jaką mamy pod ręką. Na pewno tymianek zmieni smak potrawy na lepszy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.