Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Warzywa i owoce > Nektarynki czyli smaczne owoce

Tradycyjna baba drożdżowa

Jest to trochę czasochłonny przepis, ale naprawdę warto. Zacznijmy od rozczynu. Drożdże instant jedno opakowanie rozetrzyj z połową szklanki ciepłego mleka, łyżeczką cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas zabrać się za ciasto. Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką formę do pieczenia babek (z kominkiem o średnicy ok. 22 cm. Rozpuść i ostudź margarynę. Trzy jajka ubij ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Do 2,5 szklanki mąki dodaj wyrośnięty rozczyn,szklankę ciepłego mleka ,ubite jaja i rozpuszczona margarynę. Miksuj wszystko na najwyższych obrotach około 5 minut (mieszadła świderki). Pod koniec miksowania dodaj pół paczki rodzynek bursztynowych. Gotową masę przełóż do formy i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wstaw do zimnego piekarnika (na najniższą półkę) i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Przestudzoną babkę udekoruj lukrem i resztą rodzynek. Teraz już tylko czas na relaks przy tak słodkim poczęstunku. Taka babka drożdżowa to bardzo smaczne ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.