Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Leczenie naturalne > Szałwia na ból gardła

Tatar czyli najpopularniejsza przekąska

W Polsce popularne jedzenie polędwicy surowej nazywamy befsztykiem tatarskim. Przekąskę tą można przyrządzić z mielonej wołowiny, ma ona jednak lepszy smak, jeśli zrobiona jest z mięsa siekanego lub skrobanego, które nie traci w ten sposób soków. Najlepszy befsztyk tatarski przyrządza się z polędwicy albo namoczonych w mleku najlepszych części udźca. Mięso sieka się ręcznie, formuje, w środku umieszcza się żółtko, a po bokach np. sardynki, kapary, korniszony lub ogórki kiszone, grzybki i oliwki. Ostatnio możemy również spotkać się z podawanym w restauracjach jako przekąska tatarem zrobionym ze świeżego łososia. Nie każdy lubi tradycyjnego tatara, więc taki robiony z łososia może być naprawdę bardzo dobrym rozwiązaniem. Tatara można również przygotować z innego rodzaju mięsa. Bardzo ważne są również dodatki, które dodaje się do tatara. W wielu miejscach można kupić gotowego tatara, jednak warto przygotować go we własnym domu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.