Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Warzywa i owoce > Jabłka, jabłuszka

Szpinakowe kieszonki

Cztery pojedyncze piersi z kurczaka umyj, oczyść i natnij wzdłuż, tworząc w nich kieszonkę. Oprósz je solą, pieprzem i ziołami (tymianek, rozmaryn), a następnie przełóż do miseczki z mlekiem i wstaw do lodówki na 30 min. Posiekane dwie cebule przesmaż z czerwoną papryką pokrojoną w kostkę. Gdy już papryka zmięknie, dodaj 40 dag mrożonego szpinaku i pokrojony w kostkę ser pleśniowy około 50 g, wymieszaj, dopraw jeszcze do smaku. Piersi wyjmij z lodówki, każdą wypełnij farszem i zepnij wykałaczkami. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu ułóż na półmisek i możesz według uznania udekorować jeszcze np.oliwkami czy suszonymi śliwkami. Dla nieco większych łakomczuchów proponuje jeszcze dorobić sos myśliwski, pokusa nieodparta. Szpinakowe kieszonki to bardzo proste danie, które nada się nie tylko na smaczny obiad ale również na przystawkę. Jest to danie, które na pewno posmakuje całej rodzinie. Można dodać do nich również dodatkowo trochę innych warzyw, aby zmienić ich smak. Do szpinaku pasują nie tylko orzechy, czosnek i cebula ale również truskawki!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.