Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Układ oddechowy > Wpływ papierosów na płuca

Szaszłyki szybkie i smaczne

Szaszłyki przyrządza się z cieńszej części polędwicy. Kroi się ją w sześciany o boku trzy centymetry i marynuje przez około 30 minut, w oliwie z pieprzem, posiekaną cebulką, solą i octem lub czerwonym winem, a następnie smaży lub piecze na grillu po uprzednim nadzianiu na drewniane lub metalowe szpadki. Szaszłyki to bardzo sycąca przekąska, a zarazem bardzo kolorowa gdyż możemy ją komponować na różne sposoby. Niekiedy wystarczą zwykłe wykałaczki na które będziemy nabijać mięso, sery, warzywa. Przekąską mogą być również szaszłyki owocowe. Szaszłyki nie są czasochłonne a pozwalają na wykorzystanie wielu składników, które osobno w ogóle nie były by wykorzystane. Pogłębiają naszą wyobraźnię na tworzenie kompozycji wielosmakowych. Szaszłyki można przygotować nie tylko na grillu ale również w piekarniku. Jest to bardzo szybka przekąska którą można modyfikować na różny sposób. Wtedy możemy przyrządzić takie szaszłyki jakie najbardziej nam pasują i odpowiadają naszym kubkom smakowym. Niekiedy szaszłyki są przygotowywane również na słodko, np. z owoców. Takie szaszłyki na pewno będą smakowały dzieciom.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.