Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Układ oddechowy > Zadbaj o układ oddechowy!

Szafran

Bylina występująca głównie w obszarze śródziemnomorskim. W Polsce na halach i górskich łąkach, wiosną zakwita szafran spiski objęty ochroną. Jako bylinę ozdobną sadzi się szafran wiosenny. Szafran uprawny stosowany jest również jako roślina lecznicza. Szafran to pomarańczowe znamiona kwiatów szafranu uprawnego. Szafran zawiera żółty barwnik stosowany w kuchni do barwienia ciast, nadając im również aromat. Barwnik ten ma również zastosowanie w przemyśle włókienniczym do barwienia tkanin. Jednakże do samego barwienia można jednak użyć znacznie tańszej kurkumy. Szafran sproszkowany kupimy w sklepach na półkach z przyprawami. W naszych kuchniach polecany głównie jako dodatek do pieczonych serników,gdyż to właśnie on nadaje im piękny żółty kolor. Warto wypróbowywać szafran w swojej kuchni, ponieważ jest to bardzo aromatyczną przyprawą, która w polskiej kuchni nie jest jeszcze tak bardzo doceniana.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.