Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przeziębienie > Przeziębienie a grypa

Syrop z malin

Samodzielnie przygotowany syrop z malin ma wyjątkowy smak. Słodki, gęsty- rozpływa się w ustach. Jest idealny na jesienną niepogodę. Domowy sok z malin służy zimą do słodzenia herbaty, rozgrzewa gdy nadejdzie sezon przeziębień, jak również nadaje się do deserów zarówno tych zimnych jak i gorących. Przykładowy przepis na sok z malin. Składniki: dwa kilogramy malin, 750 g cukru. Maliny należy przebrać, wycisnąć z nich sok, wymieszać z cukrem. Gotować 30 minut, zbierając pianę. Gorący syrop przelać do butelek, napełniając je 1 cm poniżej brzegu i lekko zakręcić. Pasteryzować 15 min w temperaturze 85 stopni. Wyjąć i mocno zakręcić. Sok na syrop można też uzyskać rozgotowując owoce i przecedzając sok. Można również przesypać owoce cukrem, a gdy puszczą sok, zagotować go. Taki syrop z malin jest idealny jako dodatek do wielu deserów np. budyniu czy lodów. Ale także idealnie działa w czasie przeziębienia, z ciepłą herbatą lub przegotowaną wodą, działa rozgrzewająco. Sok z malin możemy przygotowywać jako sam sok, przetarty wcześniej przez sitko lub z kawałkami owoców lub z całymi owocami, które później będziemy mogli zjeść. Przepisów jest dużo, trzeba znaleźć jedynie taki, który najbardziej nam odpowiada.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.