Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Ciąża > Zmiany hormonalne w ciąży

Suszone zioła

Zioła należy zebrać przed kwitnieniem ponieważ właśnie wtedy są najbardziej aromatyczne. Bazylię, natkę pietruszki, melisę, tymianek, szałwię suszy się zaraz po zebraniu, bez dostępu słońca, w suchym i ciemnym miejscu. Temperatura podczas suszenia nie powinna przekraczać 35 stopni. Zioła wiąże się w pęczki nie myte, bez korzeni, nie mieszając gatunków. Pęczki ziół zawiesza się wierzchołkami do dołu, pozostawiając odstęp pomiędzy poszczególnymi pęczkami. Zioła po wysuszeniu nie powinny zmienić koloru ani zapachu. Rośliny o intensywnym aromacie należy pakować w szczelnie zamykane słoiki lub przechowywać w papierowych torbach. Wiadomo,że wszystkie te suszone zioła dostaniemy pakowane w torebkach w każdym sklepie, ale jednak ile radości sprawią nam te zebrane i ususzone własnoręcznie. Suszone zioła są dodatkiem do naszych dań i potraw przez całą zimę.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.