Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przetwory > Dynia marynowana

Suszona włoszczyzna

To mieszanka suszonych warzyw, jakże niezbędna w kuchni szczególnie zimą kiedy już ciężko o naturalne, świeże warzywa. Na suszoną włoszczyznę składają się : marchewka, pietruszka, seler i por. Warzywa te należy umyć, obrać, opłukać, z porów odrzucić zielone części liści. Osączyć, pokroić na kawałki. Marchew, pietruszkę i selery obgotować 5 minut, osączyć. Wszystkie warzywa wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni. Przez pierwsze 30 minut suszyć przy zamkniętych drzwiczkach, później przy uchylonych. Warzywa należy co jakiś czas przewracać, żeby się nie zlepiły. Właściwie wysuszona włoszczyzna powinna być elastyczna, niezbyt łamliwa. Należy ją przechowywać w suchych słoikach. Gotową mieszankę możemy zakupić w sklepach, w torebkach pod różnymi nazwami np. wegeta, kucharek, jarzynka, czy ziarenka smaku. Poleca się jednak zrobienia jej samemu, z warzyw z domowych upraw.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.