Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Warzywa i owoce > Winogrona ach te winogrona!

Sorbet

Sorbet to rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru, robionego z posłodzonej wody z zamrożonymi owcami ( najczęściej sokiem ), ewentualnie winem lub likierem. Nazwa pochodzi od napoju z Azji o nazwie szarbat, robionego z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin “sorbet” pochodzi od tureckiego szarbat. Sorbety porównuje się do lodów włoskich oraz lodów wodnych jednak różnią się doborem i porcjami składników. Podstawowym składnikiem sorbetu jest sok owocowy, wino lub przetarte owoce wymieszane z syropem, likierem lub rumem jednocześnie ucierane i zamrażane. W warunkach domowych sorbety można zrobić w maszynce do lodów lub zamrozić masę i następnie spulchnić ją mikserem lub zwyczajnie skrobiąc łyżką. Obok sorbetów słodkich istnieją również sorbety słone, podawane na przystawkę, np. sorbet z pomidorów, sorbet z ogórków.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.