Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przepisy > Zupa chrzanowa

Sok z jabłek

Sok z jabłek na zimę to sok domowy, wspaniały, zdrowy i naturalny. Doskonały smak i aromat soku zamknięty w słoiczkach i buteleczkach. Sok z jabłek możemy kupić w każdym sklepie w kartonach, ale jednak taki własny to najlepszy sok witaminowy. Przepis na zrobienie w domu soku jabłkowego. 1 kg jabłek, 150 g cukru. Jabłka umyć, pokroić na kawałki, bez obierania i usuwania gniazd nasiennych. Wycisnąć sok w sokowirówce i dosłodzić go do smaku. Napełnić wyparzone butelki do wysokości 1 cm poniżej brzegu i lekko zakręcić. Pasteryzować 20 minut w temperaturze 85 stopni. Butelki wyjąć i mocno zakręcić. Aby otrzymać sok zupełnie klarowny, należy odstawić go po wyciśnięciu na kilka godzin do chłodnego pomieszczenia, a osad opadnie wtedy na dno naczynia. Po takim samoczynnym sklarowaniu należy ostrożnie zlać sok, doprawić go cukrem i dopiero wtedy pasteryzować. Taki sok możemy również przygotować bez dodatku cukru. Można też łączyć sok z jabłek z innymi sokami z owoców np. wiśni, porzeczek; lub z sokiem z warzyw np. marchwi, selera. Sok z jabłek możemy połączyć z przecierem z owoców np. moreli.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.