Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Ciąża > Zdrowe spanie w ciąży

Smalec w każdej kuchni

Smalec to tłuszcz zwierzęcy wykorzystywany w sztuce kulinarnej do przyrządzania potraw, jak również bezpośredniego spożywania. Smalec to również źródło witamin takich jak sód, potas, witaminy. Smalec ze słoninki ze skwarkami, cudownie pachnący z dodatkiem cebuli i winnych jabłek to świetna przekąska goszcząca na naszych stołach. Smalec bardzo dobrze komponuje się z ogórkiem kiszonym. Smalec to zarówno letnia przekąska przy grillu, jak i zimowa przy imprezach zamkniętych w lokalach. Coraz częściej możemy spotkać smalec w pubach, czy restauracjach podawany do piwa jako przekąska czy przystawka przed daniem głównym. Wtedy podawany jest najczęściej w gliniankach z drewnianymi szpatułkami. Nie każdy lubi smalec, jednak są ludzie, którzy nie wyobrażają sobie bez niego swojej kuchni. Może być on przygotowywany na różny sposób. Bardzo często można spotkać pajdę chleba ze smalcem, na różnego rodzaju festynach i wydarzeniach miejskich. W ten sposób można nie tylko zjeść pyszny smalec ale przede wszystkim go spróbować i przekonać się, czy jest to nasz smak.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.