Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przyprawy > Zioła prowansalskie

Śledzie, słone przystawki

Śledź to ryba morska niewielkich rozmiarów. Żyje w oceanie Atlantyckim i Spokojnym oraz w Morzu Północnym i Bałtyku. W handlu wyróżnia się trzy rodzaje śledzi: maties, z wiosennych połowów; pełne, tłuste i delikatne z połowów od lipca do września ;chude poławiane w październiku. Śledzie spożywano w Polsce od najdawniejszych lat. Mięso śledzia ma dużą zawartość tłuszczu i nadaje się do przyrządzania na wiele sposobów. Na przystawkę podajemy przeważnie śledzie w postaci koreczków. Koreczki te zaś możemy podać w oleju, occie, czy różnego rodzaju sosach np. pomidorowym, koperkowym, musztardowym, śmietanowym itp. Koreczki śledziowe to nie tylko pyszna przekąska ale również bardzo elegancko podane danie, nie wymagające wielkiej czasochłonnej pracy. Śledzie przed podaniem nie zapominajmy przybrać plasterkami cytryny. Śledzie są nie tylko smaczne, ale również łatwe w przyrządzeniu, dlatego warto je robić, aby urozmaicić swoją kuchnię. Śledzie w naszym kraju mają długą tradycję, dlatego warto ją poznać i kontynuować we własnej kuchni, a nawet tworzyć własne przepisy ze śledziami w roli głównej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.