Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przetwory > Suszona włoszczyzna

Rabarbar, spróbuj go!

Rabarbar pochodzi z Azji, jednak bardzo często stosujemy go w swojej kuchni. Jego duże liście mają długie, grube ogonki o barwie zielonej lub czerwonej. Ogonki są jadalne, zawierają wiele kwasów organicznych. Z rabarbaru robi się kompoty, dżemy a nawet wina, jest również dodatkiem do ciast. Trzeba jednak wspomnieć, że rabarbar jest warzywem. Rabarbar zawiera witaminę C, magnez, a także sporo potasu. Niestety, rabarbar zawiera również kwas szczawiowy, który hamuje wchłanianie wapnia i żelaza w organizmie. Liście rabarbaru są bardzo trujące, dlatego nigdy nie powinno się ich spożywać. Do gotowania rabarbaru nie należy stosować naczyń aluminiowych, ponieważ ten metal wchodzi w reakcję z kwasami i innymi składnikami jego soku. Jest to jednak warzywo, które możemy spotkać w naszych przydomowych ogródkach. Rabarbar można stosować w deserach, zapiekany lub gotowany jest idealnym deserem dla dzieci.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.