Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przetwory > Sałatka z zielonych pomidorów.

Przyprawy : smak orientu

Przyprawy nie mając wartości odżywczych są niezbędnym składnikiem potraw nadającym im smak i aromat. Ich pierwsze użycie przez człowieka było jednocześnie początkiem sztuki kulinarnej w miejsce wcześniejszego zaspokajania głodu. W starożytności i średniowieczu przypraw używano w lecznictwie i do konserwacji żywności. Bogactwo kolorów i właściwości smakowo-zapachowych sprawia, że przyprawy pobudzają apetyt, podnosząc smak i atrakcyjność potraw. Mogą też z korzyścią dla zdrowia – zastąpić sól. Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej przypisują niektórym przyprawom szczególne właściwości lecznicze. Znane w zielarstwie przyprawy lecznicze: anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, kardamon, kolendra, kurkuma, szafran. Przyprawy orientu najlepiej stosować do mięs i ryb. Będą one miały wtedy wyjątkowy, charakterystyczny smak.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.