Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przepisy > Babka piaskowa

Przyczyny zgagi

Od czasu do czasu każdy z nas odczuwa nieprzyjemne pieczenie w przełyku albo w żołądku. Jest to tak zwana zgaga. U niektórych zdarza się okazyjnie, np. po zjedzeniu pokarmu wywołującego taki efekt, ale u niektórych pojawia się codziennie, niezależnie od spożywanych posiłków. Wśród przyczyn pojawienia się zgagi znajdują się cztery najważniejsze.
Przede wszystkim – niestrawność. Związana jest ze spożyciem nieświeżych produktów albo ze zjedzeniem nadmiernie obfitego posiłku. Jeżeli dodatkowo je się go szybko, wówczas o pojawienie się zgagi jest bardzo prawdopodobne.
Wrzody żołądka również wiążą się z pojawianiem się zgagi. Poza nią odczuwać można również bardzo intensywny ból, jak również nudności zarówno tuż po jedzeniu, jak i podczas głodu. Objawy mijają dopiero po zjedzeniu. Podobnie, do zgagi przyczyniają się wrzody dwunastnicy, chociaż zgaga z nią związana jest jedynie lekkim pieczeniem i na początku może nie budzić żadnych podejrzeń co do choroby. Na zgagę wpływa także pojawienie się refluksu żołądkowo-przełykowego. Wiąże się to z osłabieniem zwieraczy na dole przełyku, przez co kwas z żołądka przedostaje się wyżej, objawiając się pieczeniem oraz dyskomfortem.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.