Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przekąski > Dipy

Przetwory zamknięte w słoikach

Owoce można konserwować przez smażenie z cukrem, pasteryzowanie, marynowanie, suszenie i mrożenie, a później przechowywać do następnego sezonu ale nie dłużej niż dwanaście miesięcy. Słoiki powinniśmy trzymać w miejscu suchym, ciemnym, chłodnym i przewiewnym. Warunkiem uzyskania przetworów dobrej jakości jest czystość używanych sprzętów, naczyń, narzędzi, surowców, a także rąk osoby przyrządzającej. Do najczęstszych przetworów owocowych zaliczamy: konfitury, dżemy, galaretki, powidła, marmolady, owoce w occie, przeciery pasteryzowane, przeciery z cukrem, kompoty, soki i syropy. Przetwory mogą być również warzywne. Koniec lata to najlepszy czas na przetwory. Większość przetworów to surowce naszych działek – to najlepsze naturalne przetwory. Chociaż wszystkie przetwory można dostać w sklepach to jednak nasze osobiste przetwory coraz częściej goszczą na naszych stołach.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.