Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Grypa > Dobre jedzenie na grypę

Przetwory z warzyw

Warzywa konserwuje się przez kiszenie, solenie, pasteryzowanie, suszenie, marynowanie i mrożenie. Kisi się najczęściej kapustę, ogórki i buraki. Dawniej kiszono również grzyby i jabłka. Solą konserwuje się te warzywa których używa się do potraw w małych ilościach. Wiele warzyw konserwuje się za pomocą octu. Warzywa o naturalnym kwaśnym smaku , np. pomidory lub szczaw, można pasteryzować. Czasami warto doprawić je kwaskiem cytrynowym albo przecierem z kwaśnych owoców. Do konserwowania warzyw dodaje się przyprawy aromatyczne: kminek, koper, gorczycę, chrzan, czosnek, estragon i cząber, które nadają przyjemny zapach i smak, ale również hamują rozwój pleśni i drożdży, chroniąc przed zepsuciem. Suszenie stosuje się do konserwowania ziół, włoszczyzny, grzybów oraz owoców. Obecnie przetwory z warzyw najczęściej kupuje się gotowe. Niektóre jednak warto przygotować samemu. Ich smak z pewnością zrekompensuje nasz wysiłek włożony w przygotowanie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.