Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Zdrowie dziecka > Zamienniki mleka dla dziecka

Przeciery z owoców i warzyw

Przeciery z owoców najczęściej konserwuje się poddając pasteryzacji. Dzięki tej metodzie zachowują one więcej witamin niż inne przetwory. Przecierem przeznaczonym do pasteryzacji należy napełnić wyparzone w wodzie lub wyprażone w piecu naczynia, pozostawiając 2 centymetrów wolnej przestrzeni. Brzegi naczynia i przykrywki należy wytrzeć , a następnie lekko zakręcić , aby w czasie pasteryzacji z przetworu mogła uchodzić para. Naczynia z przetworami należy gotować wstawione do garnka z wodą sięgającą ¾ wysokości naczyń. Po wyjęciu z wody naczynia trzeba od razu mocno zakręcić. Przecier z truskawek zachowuje smak i zapach świeżych owoców. Do przecieru z agrestu możemy dodać skórkę z pomarańczy lub kawałek laski wanilii. Przecier z jabłek można łączyć z innymi przecierami np. śliwkowym lub porzeczkowym. Wtedy też zamiast goździków możemy dodać szczyptę cynamonu. Z owoców róży można przygotować też przecier surowy nie pasteryzowany.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.