Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przyprawy > Tymianek w kuchni

Powidła z owoców

Powidła mają podobną konsystencję do marmolady.Ich gęstość uzyskuje się przez długotrwałe ogrzewanie. Do najczęściej spotykanych i spożywanych należą powidła śliwkowe. Powidła ze śliwek: 1 kg śliwek, 500 g cukru. Na powidła należy wybierać śliwki dojrzałe, w chwili gdy przy ogonku skórka zaczyna się marszczyć. Śliwki umyć, usunąć ogonki,wyjąć pestki. Włożyć do rondla i rozgotować z małą ilością wody lub wstawić do gorącego piekarnika. Gdy pokryją się sokiem, odkryć i gotować na małym ogniu 30 minut, mieszając drewnianą łyżką. Odstawić do następnego dnia i znów gotować 30 minut. Powtarzać gotowanie trzy dni. Powidła są gotowe, gdy zrobiony na ich powierzchni ślad nie niknie. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Możemy również zrobić powidła wieloskładnikowe mieszając produkty np. powidła jabłkowo-porzeczkowe. Powidła z owoców można jeść później wraz z kanapką czy świeżo upieczoną bułką. Można również nakładać je na omlet i zjeść np. na śniadanie. Powidła doskonale sprawdzają się również jako dodatek do kaszy mannej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.