Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Grypa > Grypa u osób starszych

Pomidory kiszone

Sezon na pomidory jest krótki, więc trzeba zadbać, aby te aromatyczne owoce lata jak najdłużej cieszyły nas swoim smakiem i zapachem. Od dawien dawna kisi się pomidory na Ukrainie, tam oczywiście w beczkach. Potem gotuje się z nich pyszną zupę pomidorową lub używa po prostu do obiadu jako przystawkę. Przepis na kiszone pomidory: dwa kilo pomidorów, kilka gałązek kopru, pół korzenia chrzanu, kilka liści czarnej porzeczki, estragon, majeranek, cząber, bazylia, 30 g soli. Należy pomidory umyć, osączyć, ułożyć w kamiennym garnku z chrzanem, liśćmi czarnej porzeczki i koprem. Zagotować półtora litra wody z solą i przyprawami. Gorącym płynem zalać pomidory, przykryć je talerzykiem i obciążyć. Zostawić na trzy dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść w chłodne miejsce. Ukiszone pomidory przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut w temperaturze 85 stopni. Te nasze przetwory pomidorowe bezapelacyjnie zamienią każdy sklepowy koncentrat.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.