Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przyprawy > Dodaj jałowiec

Pomidor, bogate źródło

Pomidor, który botanicznie jest owocem, a nie warzywem, nazywany jest jabłkiem miłości. Niskokaloryczne pomidory są dobrym źródłem potasu, beta-karotenu oraz dość dobrym źródłem witaminy C i E. Dzięki swym walorom są znakomitym składnikiem każdej diety odchudzającej. Istnieje wiele odmian pomidorów, różnią się kształtem i barwą. Żółte odmiany są zazwyczaj słodsze i mają wyższą wartość cukru niż czerwone. Pomidory są nie tylko smaczne lecz i zdrowe. Niestety wiele osób jednak jest na nie uczulonych. W kuchni wykorzystywane na wiele sposobów, zarówno na zimno jak i ciepło. Dodatek do zup, sosów jak i zimnych przekąsek. Dodawane jako dodatek dekoracyjny kanapek, sałatek, czy zwyczajnie do przyozdobienia półmisków. Bardzo smaczne są pomidory zapiekane lub w formie sosu. Warto wcześniej podsmażyć pomidory lub je zapiec, wtedy wydobędzie się z nich bardzo smaczny, bogaty smak.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.