Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przepisy > Kaczka z jabłkami i żurawiną

Pikle

Pikle to mieszanka ogórków, marchwi, dyni, cebuli i zielonych pomidorów w marynacie warzywnej. Po wstępnym krojeniu warzyw zostają posolone i są przechowywane w emaliowanej misce bądź kamiennym garnku. Pikle to przepyszne przetwory z ogórka, gotowe jako sałatka do obiadu, dodatek do kanapek czy hamburgera w sezonie grillowym. Przepis na przepyszne pikle: 200 g kalafiora, 100 g marchewki, 100 g fasolki szparagowej, 200 g małych cebulek, 100 g korniszonów, pieprz, dwie papryczki chili, 100 g cukru, jeden liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, 200 ml octu, 90 g soli. Kalafior podzielić na różyczki. Marchew i cebulki obrać. Z fasolki obciąć końce. Warzywa opłukać i układać warstwami w dużym garnku, przesypując solą. Przykryć i odstawić na 24 godziny. Warzywa opłukać i osączyć na sicie. Zagotować 250 ml wody z octem, cukrem i przyprawami, dodać warzywa i gotować na małym ogniu 20 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i mocno je zamknąć.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.