Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Grypa > Zbijanie gorączki w czasie grypy

Pieprz, stosuj go!

Pieprz czarny, biały i zielony to owoce tej samej rośliny poddawane jedynie różnej obróbce. Niedojrzałe owoce są zielone i można je liofilizować lub konserwować w zalewie. Dodaje się je w całości do sosów. Zielone ziarna po fermentacji i ususzeniu na słońcu stają się czarne i ta właśnie forma stosowana jest najczęściej w naszej polskiej kuchni, a całości do zup i wywarów, a po zmieleniu do przyprawiania potraw. Pieprz biały uzyskuje się usuwając z zielonego pieprzu zewnętrzną warstwę. Jest on łagodniejszy i używa się go do potraw z ryb i jasnych sosów. Do mielenia przypraw używamy młynków, ale pieprz zmiażdżony w moździerzu  ma niepowtarzalny smak i aromat. Inne odmiany pieprzu: pieprz syczuański, pieprz długi (długokłosy). Pieprz to bardzo ciekawa przyprawa, można go stosować w różnej formie. Warto go wypróbować w swojej kuchni i przekonać się jaki ma smak i jak poprawia on smak potraw.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.