Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Układ krążenia > Niebezpieczny udar mózgu

Pasternak

To korzenne słodkie skrobiowe warzywo zimowe stanowi zdrowy zamiennik ziemniaków. Pasternak jest dość dobrym źródłem przeciwutleniaczy – witamin C i E oraz zawiera kwas foliowy. Pasternak jest najsłodszy kilka tygodni po pierwszych mrozach. Jadalną część pasternaku stanowi korzeń, podobny do marchwi lub kulisty jak seler. W kuchni staropolskiej był warzywem ogromnie popularnym, ale obecnie jest prawie zupełnie zapomniany. Ma dużą wartość odżywczą i zawiera wiele składników mineralnych. Można z niego robić sałatki, surówki, puree, można go dusić i smażyć. Starty na tarce nadaje się do przyrządzania placków smażonych tak jak placki kartoflane. Pasternak nie jest bardzo znany w naszych kuchnia. Jednak jeżeli mamy do niego dostęp to powinniśmy z niego skorzystać, chociażby po to, aby poznać jego smak. W ten sposób będziemy mogli w kuchni przygotowywać różnego rodzaju dania, które posmakują nie tylko nam ale również naszej rodzinie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.