Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Leczenie naturalne > Moc w buraku

Papryka i jej kolory

Papryka pochodzi z zachodnich Indii i z tropikalnych regionów Ameryki. Zazwyczaj dzieli się ją na ostrą i słodką. Słodka ma bogaty smak i można ją spożywać na surowo lub na gorąco. Ostrej papryki używa się głównie jako przyprawy kulinarnej. Słodka papryka jest doskonałym źródłem witaminy C potrzebnej do utrzymania zdrowej skóry, więzadeł i kości. Papryka zawiera również składniki chroniące organizm przed rakiem. Papryka, dojrzewając, zmienia kolor z zielonego na czerwony lub żółty i staje się słodsza. Większość spożywanych przez nas papryk to papryki zielone. Są one w pełni rozwinięte, ale nie całkiem dojrzałe. Skórka zielonej papryki jest woskowata i może być ciężko strawna, ale dzięki temu można ją dłużej przechowywać. Papryka jest doskonałym dodatkiem do sałatek i innych potraw. Można ją upiec na ruszcie i obrać ze skórki natomiast jeszcze po przetarciu, można jej użyć do przygotowania beztłuszczowego sosu do mięs, makaronu lub ryb.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.