Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Ciąża > Ból głowy w ciąży

Papryka chili

Papryka chili lub cayenne to małe ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Ameryki Południowej. Świeże, suszone lub sproszkowane nazywane są chili lub pieprzem cayenne. Są składnikiem sosów chili i tabasco oraz wielu past i mieszanek przyprawowych. W smaku ostrzejsze od pieprzu, więc należy stosować je ostrożnie. Ostatnio coraz częściej pojawiają się w kwiaciarniach lub nawet supermarketach w doniczkach jako krzewy ozdobne. Występują w kolorze czerwonym, zielonym i sporadycznie żółtym. Nadająca papryce ostry smak kapsaicyna znajduje się głównie w nasionach, skórce i w przegrodach dzielących owoc na części. Papryka chili może być dodawana do potraw i deserów w postaci surowej lub suszonej. Obie te formy są bardzo dobre i sprawdzają się jako przyprawa. W ostatnim czasie bardzo często można spotkać paprykę chili w deserach i czekoladach. To bardzo ciekawa forma i nowość, która wielu osobom smakuje.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.