Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przetwory > Galaretki owocowe

Orzechy, jak je wykorzystać

Orzechy to suche owoce, których jadalne nasiona otaczane są twardą, zdrewniałą łupiną. Orzechami nazywa się też różne nasiona i owoce, które nie są orzechami np. orzeszki ziemne lub orzechy włoskie. Orzechy zawierają duże ilości tłuszczu, białka i związków mineralnych. Najczęściej spożywane to: orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzeszki pistacjowe, orzechy kokosowe, orzeszki pinii. Orzechy to bardzo syta przekąska. Nie pochłania czasu, gdyż wszystkie te orzechy możemy dostać w sklepach pakowane w torebkach pojedynczo lub jako mieszanki już gotowe. Orzechy te są już obrane ze skorupek więc taką przekąskę wystarczy tylko rozsypać na poszczególne miseczki. Pamiętajmy jednak że niektórzy z nas mogą mieć na nie uczulenie. Orzechy to zatem nie tylko źródło wielu witamin ale również ciekawy sposób na polepszenie smaku potraw lub deserów. Orzechy są również lubiane przez dzieci, więc warto je im podawać pod różną postacią. Mogą być one dodatek do deserów, lodów, musów lub innych przekąsek.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.