Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Warzywa i owoce > Na obiad ziemniaki

Oliwki jako przystawka

Oliwka to rodzaj drzew należących do rodziny oliwkowatych. Oliwki rosną w strefie ciepłej umiarkowanej i strefie tropikalnej południowej Europy, Afryki, południowej Azji i w Australii. Oliwki są podstawowym składnikiem diety śródziemnomorskiej, ale jednak nie każdy potrafi się delektować się ich charakterystycznym smakiem. Jednak coraz częściej goszczą na naszych stołach i przyjęciach jako przystawki. Najczęściej spotykane to oliwki zielone lub czarne. Możemy je zakupić z pestkami lub już drelowane. Często spotykane też faszerowane. Oliwki to bardzo szybka przystawka, wystarczy wyjąć ze słoika i przełożyć do miseczek. Jeśli mamy parę rodzajów możemy skomponować sami swoją niepowtarzalną przekąskę. Nie zapominajmy że oliwki to również dobre źródło witaminy E, zawierają one również naturalne przeciwutleniacze. Oliwa to bardzo fajna przystawka, która na pewno przyda się do wielu dań. Nie może jej zatem zabraknąć na naszym stole. W ten sposób bardziej go urozmaicimy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.