Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Grypa > Grypa u osób starszych

Ogórki, zielone warzywa

Orzeźwiające ogórki należą do tej samej rodziny co cukinie, dynie i arbuzy, czyli do dyniowatych. Były one jednymi z pierwszych uprawianych warzyw, chociaż nie mają za wiele wartości odżywczych. Ogórek jest warzywem lekko moczopędnym, niskokalorycznym, zawiera ponad 96 procent wody. Ogórki jada się przez cały rok. W lecie świeże i małosolne, zimą kiszone i konserwowe. Są składnikiem surówek, sałatek, zup i sosów, wręcz niezbędnym w kuchni. Przemysł kosmetyczny wykorzystuje ogórki jako składnik preparatów do pielęgnacji skóry. Niektórzy twierdzą, że wyciąg z ogórka jest korzystny dla skóry, a jego plasterki ułożone pod oczami dają odświeżające efekty. Na naszych działkach jest to jedno z najpopularniejszych warzyw. Ogórki zielone mogą być nie tylko dodatkiem do przystawek, ale także głównym składnikiem wielu dań, w szczególności obiadowych.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.