Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przetwory > Przepisy na przetwory

Oberżyny

Lśniące ciemnofioletowe oberżyny zwane są też bakłażanami lub gruszkami miłosnymi. Ciemnofioletowe lśniące oberżyny mogą mieć kształt gruszki, być owalne lub okrągłe, są często używane w kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Coraz częściej jednak można znaleźć je na naszych stołach w eksperymentalnych daniach. Najsmaczniejsze są młode i twarde warzywa o średnicy 5-8 centymetrów, o lśniącej gładkiej skórce i świeżej zielonej szypułce. Większe i starsze okazy bywają wodniste i gorzkie. Można również kupić miniaturową odmianę oberżyn w kolorze białym lub jasnoróżowym. Młode oberżyny właściwie nie potrzebują soli, to jednak soli się je przed gotowaniem, aby nie wchłaniały tłuszczu. Przygotowując oberżyny należy pamiętać, aby kroić je nożem ze stali nierdzewnej (stal węglowa powoduje czernienie miąższu).

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.