Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przetwory > Przetwory z warzyw

Nie może brakować soli

Sól kamienna i morska była prawdopodobnie pierwszą substancją stosowaną do przyprawiania potraw. Dodawana z umiarem, wydobywa smak produktów, tłumi kwas i tonuje słodycz. Służy do konserwowania mięs, ryb, grzybów i warzyw. Sól zawiera niewielką ilość sodu. Większość ludzi spożywa więcej soli, niż potrzebuje ich organizm. A przecież wiele rodzajów produktów, takich jak pieczywo, płatki śniadaniowe i herbatniki zawiera już sól. Dostępna jest obecnie na rynku sól niskosodowa. Sól w organizmie człowieka przyczynia się do utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej oraz odpowiedniego ciśnienia krwi. W handlu dostępna zwykle w formie nieoczyszczonej soli kamiennej oraz oczyszczonej soli warzonej. Można śmiało stwierdzić, że bez soli nie ma potraw. Doprawianie solą potraw jest niezwykle ważne, ponieważ pozwala uwolnić smak wielu dań. Jest to bardzo dania przyprawa, dlatego nie może jej brakować w naszych kuchennych zbiorach. Źródło: http://dietetycznyswiat.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.