Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Grypa > Szczepienie przeciwko grypa

Najlepsze pierogi-ciasto

Kilogram mąki przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, stopniowo dolewaj wodę ok dwie szklanki. Zagnieć i dobrze wyrób ciasto. Ciasto odstaw w misce przykrytej wilgotną ściereczką na 30 minut, a następnie wyłóż na stolnicę i wygniataj przez dwie minuty. Podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj podsypując mąką. Szklanką wycinaj w cieście koła, na każde nakładaj farsz i składaj w kształt pieroga. Gotowe pierogi przykryj ściereczką, aby nie obeschły, zanim zaczniesz je gotować. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj trochę oleju. Do wrzątku włóż partię pierogów (15 sztuk na turę). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pierożki do ich wypłynięcia. Wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na tacy, zachowując odstępy. Po kilku minutach przełóż na drugą stronę na osobnym półmisku. Czynność powtarzaj pamiętając aby za każdym razem układać pierogi na suchym półmisku. Dzięki temu pierogi zachowają swój kształt i nie będą się sklejać.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.