Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przetwory > Suszona włoszczyzna

Na obiad ziemniaki

Ludzie uważają, że ziemniaki tuczą, ale to nieprawda. Ten mylny pogląd wynika z faktu, że zazwyczaj są one polewane tłuszczem lub na nim smażone. Najwięcej składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką ziemniaków. Należy więc obierać je cienko. Osoby odchudzające się lub dbające o linię powinny unikać smażonych ziemniaków, spożywać natomiast gotowane lub pieczone. Ziemniaki zawierają bardzo dużo węglowodanów, białka i błonnika. Dostarczają także duże ilości witaminy C oraz potasu. W naszych kuchniach ziemniak to jeszcze nadal podstawa obiadów. Jemy najczęściej całe, puree, lub w postaci frytek. Dodajemy do sałatek, lub nawet pieczenia (ostatnio modne ziemniaczane pączki). Musimy jednak pamiętać że zielone i kiełkujące ziemniaki mogą zawierać trucizny. Ziemniaki, najczęściej są dodatkiem do obiadu mogą być jednak podawane na przekąskę, nie tylko w formie frytek. Warto robić ziemniaczane placki lub zapiekane ziemniaki z warzywami.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.