Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Układ oddechowy > Myląca nerwica serca

Musy jako przystawka

Musy to lekkie, puszyste dania podawane na zimno. Robi się je z mięsa, ryb, warzyw i grzybów, utartych na gładką masę ze śmietaną dzięki której mus nabiera puszystości i lekkości. Odpowiednio dobrane dodatki wpływają na smak, zapach i kolor musu. Wszystkie składniki w tym przypadku wiąże żelatyna. Potrawę tę wkłada się do zastudzenia do porcelanowej, szklanej, kamionkowej lub metalowej formy. Można ją także jako przystawkę przygotować w małych naczynkach przeznaczonych dla jednej osoby. Kształty i zdobienie form sprawia, że uzyskuje się bardzo dekoracyjną potrawę. Do musów dodaje się sosy np. tatarski, oraz pikle, marynowane grzyby i korniszony. Dla dzieci przeważnie robimy musy na słodko i owocowo, tu zaletą jest to, iż możemy również podać je na gorąco np. mus czekoladowy. Do musów dla dzieci można dodawać również całe kawałki owoców. Można również robić musy z kaszy jaglanej, które są nie tylko smaczne ale również sycące. Dzieci na pewno je polubią i będą zaskoczone ich smakiem.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.