Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przyprawy > Dodaj jałowiec

Moc w buraku

Mało kto stosuje buraki czerwone jako lekarstwo. Najczęściej są jedynie elementem surówki, dodatkiem do obiadu, bazą na dobrą zupę i nie myśli się o nich w kategoriach leczniczych. Jest to spory błąd, ponieważ im więcej jada się buraków, tym lepiej ze względu na ich właściwości pro zdrowotne.
Niezależnie od postaci, w jakiej przyjmuje się buraki – koktajl, sok, surówka, zupa – potrafi on wzmacniać odporność organizmu i zapobiegać zapaleniom oraz chorobom wirusowym. Dobrze jest jadać je wraz z nadejściem jesieni oraz zimą, kiedy o zachorowanie bardzo łatwo i mocna odporność będzie przydatna. Jednocześnie, jeżeli już dojdzie do zachorowania na grypę, warto popijać sok z buraków, najlepiej samodzielnie wykonany w domu, żeby z powodzeniem wyleczyć się szybciej, niż po dwóch tygodniach. Obecnie w sklepach można zakupić dobre soki z buraków, choć są one łatwe do przygotowania samodzielnie, tak samo jak syrop z buraków.
Dodatkową zaletą czerwonego warzywa jest jego działanie wykrztuśne, wspomagające leczenie kaszlu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.