Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Warzywa i owoce > Owoce jagodowe

Miód na przeziębienie

Leczenie przeziębienia bez miodu wydaje się niemożliwe. Oczywiście, jeśli jest się na niego uczulonym, lepiej nie próbować dodawać go do herbaty, jednak jeśli nie ma przeciwwskazań, wówczas nie można o nim zapomnieć.
Główną zaletą miodu, poza jego doskonałym smakiem, jest działanie antybakteryjne. Dzięki niemu nadaje się do wspierania odporności organizmu oraz zabijania bakterii, które powodują chorobę oraz stany zapalne. Można go spożywać na różne sposoby, chociaż najpopularniejsze jest dodawanie miodu do ciepłej herbaty i popijanie. Poza herbatą miód dobrze jest dodawać także do ciepłego mleka. Podwaja to działanie, zwłaszcza że ciepłe mleko rozgrzewa znacznie lepiej, niż herbata. Tym samym mocniej stymuluje zwalczanie bakterii i wirusów, powodujących przeziębienie.
Miód płynny dobrze sprawdza się również podczas przygotowywania domowych syropów z czosnku albo cebuli. Nie zaleca się jednak, jeżeli gardło jest podrażnione, jadać miodu prosto z łyżeczki, gdyż mogłoby to podrażnić mocniej i tak bolący przełyk.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.