Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Choroby nowotworowe > Leczenie chorób nowotworowych

Mięta i jej wykorzystanie

Rodzaj rośliny z gatunku roślin zielnych. Występuje niemal na całej kuli ziemskiej. Jest aromatyczną rośliną leczniczą i przyprawową. W Polsce najczęściej spotykana mięta polna, mięta długolistna. Uprawiana jest też mięta pieprzowa, z jej liści otrzymuje się olejek miętowy. Świeże listki mięty dodawane są do sosów, sałatek owocowych, deserów i napojów. Suszonych listków mięty dodaje się do octów, syropów i nalewek. Mięta używana jest również do dekoracji ciast, deserów. W lecznictwie używana do zaparzania tzw. herbaty miętowej. Do kupienia w sklepach zielarskich i coraz częściej już możemy ją dostać w hipermarketach zarówno w postaci suszonej w torebkach lub świeżej w doniczkach. Zajmuje również czołowe miejsca w naszych przydomowych ogródkach. Mięta jest bardzo łatwa w utrzymaniu, dlatego można ją mieć również w kuchni, posadzoną w doniczce. Doskonale sprawdza się nie tylko w daniach obiadowych ale również w deserach a nawet lodach. Można ją wykorzystywać na różne sposoby.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.