Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Choroby nowotworowe > Badaj się sam – uniknij choroby

Marmolady w słoikach

Marmolady smaży się z owoców rozdrobnionych i rozgotowanych do odpowiedniej gęstości. Dla poprawienia smaku i aromatu można dodać skórkę pomarańczową lub goździki. Marmolady najczęściej dodajemy jednak do naszych wypieków. Najpopularniejsza to marmolada wieloowocowa, właśnie przy niej możemy mieszać jak najwięcej różnych surowców. Dla przykładu na taką marmoladę mogą się składać : jabłka, gruszki, śliwki, zielone pomidory. Inne przykłady marmolad:jabłkowo-jeżynowa, z czarnego bzu, z gruszek i pomidorów. Przepis na marmoladę z gruszek i pomidorów: 600 g gruszek, 400 g czerwonych pomidorów, 400 g cukru, olejek ananasowy. Pomidory umyć i przetrzeć przez sito. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, rozgotować z jedną łyżką wody, dodać przecier pomidorowy i cukier. Gotować mieszając aż marmolada będzie gęsta. Dodać olejek ananasowy. Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików. Można też włożyć marmoladę do kamiennego garnka i obsuszyć powierzchnię w letnim piekarniku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.