Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przyprawy > Przyprawy : smak orientu

Maliny, małe a pyszne

Maliny to nie tylko bogate źródło witaminy C, ale także smaczne i pożywne owoce. Maliny zawierają także witaminę E, kwas foliowy oraz błonnik, jednak w syropie mają znacznie mniejsze właściwości odżywcze. Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej uważają, że sok z malin oczyszcza z toksyn system trawienny, łagodzi choroby wieku dziecięcego oraz zapalenie pęcherza moczowego, a także może być stosowany jako skuteczny środek przeciwgorączkowy. Któż z nas będąc chorym, przeziębionym nie stosował herbaty z malin. Maliny to specyfik lata kojarzony w naszej kuchni z ciastami, dżemami, sokami, konfiturami. A jakże jest to piękny dodatek ozdobny lodów w lecie czy bitej śmietany. Kiedyś maliny były dostępne przeważnie na ogródkach działkowych, dzisiaj możemy je dostać pięknie pakowane w koszyczkach w supermarketach. Często jednak kupujemy maliny od lokalnych producentów lub mamy je z własnego ogródka. Maliny to bardzo smaczne owoce, które można wykorzystać w różny sposób. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli. W kuchni, szczególnie letniej, nie może ich zabraknąć.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.