Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Zdrowie dziecka > Sposób na dziecięcą biegunkę

Kurczak faszerowany

Oczyszczonego kurczaka natrzyj z wierzchu i wewnątrz przyprawami (czosnkiem, solą, pieprzem mielonym, papryką ostrą, ulubionymi suszonymi ziołami typu majeranek lub bazylia ). Odstaw na dwie godziny do lodówki. Przygotuj farsz. Z dwóch jajek oddziel białka od żółtek. Czerstwą bułkę namocz w mleku, drobno posiekaj trzy wątróbki drobiowe. Trzy łyżki masła utrzyj z żółtkami, dodaj odciśniętą bułkę, wątróbkę, natkę pietruszki i koperek. Z białek ubij pianę i połącz ją z masą dosypując dwie łyżki tartej bułki. Dopraw solą i pieprzem. Schłodzonego kurczaka wysmaruj w środku serkiem twarożkiem, a następnie wypełnij farszem. Tak przygotowanego zaszyj i ułóż na natłuszczonej blasze, obkładając z wierzchu cienkimi plasterkami masła. Piecz 2 godziny w 180 stopniach, polewając od czasu do czasu sosem powstałym w trakcie pieczenia. Możesz podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub frytkami lub ewentualnie na zimno jako przekąskę. Taki sposób wykorzystania kurczaka może sprawdzić się nie tylko podczas rodzinnego obiadu ale również podczas ważnego spotkania połączonego z obiadem lub kolacją.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.